Ανάπτυξη website για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

www.cycladic.gr

2023

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, γνωστό για την εκτενή συλλογή του και την πολιτιστική του σημασία, αντιμετώπιζε την ανάγκη για ένα νέο, σύγχρονο και λειτουργικό ιστότοπο που θα παρουσίαζε τον πλούτο της συλλογής του και θα παρείχε μια πλούσια και διαδραστική εμπειρία για τους επισκέπτες. Ο κύριος στόχος του ιστότοπου ήταν η ενίσχυση της συμμετοχής των επισκεπτών παρέχοντας μια ξεχωριστή ψηφιακή εμπειρία που συμπληρώνει τη φυσική επίσκεψη στο μουσείο. Το μουσείο επιδίωκε να αξιοποιήσει τις ψηφιακές τεχνολογίες για να αλληλεπιδράσει με ένα ευρύτερο κοινό, να παρουσιάσει τη συλλογή του και να παρέχει αξιόλογες πληροφορίες στους επισκέπτες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φυσική τους επίσκεψη.

Η ομάδα ανάπτυξης αντιμετώπισε την πρόκληση να δημιουργήσει ένα ιστότοπο που θα συνδύαζε την αισθητική με τη λειτουργικότητα, ενθαρρύνοντας την εκπαιδευτική και πολιτιστική αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες.
Ξεκινώντας με μια λεπτομερή ανάλυση των αναγκών του μουσείου, η ομάδα εξέτασε τις απαιτήσεις για την παρουσίαση των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, της συλλογής, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις. Παράλληλα ανασχεδιάστηκε το e-shop του Μουσείου και η ενότητα που αφορά στους φίλους για εγγραφή και ανανέωση συνδρομών για τους φίλους του Μουσείου. Για τη διαχείριση των στοιχείων των χρηστών δημιουργήθηκε το Cycladic account που επιτρέπει την εγγραφή και την πρόσβαση στο e-shop και τις συνδρομές των φίλων καθώς και την προβολή των παραγγελιών. Παράλληλα υλοποιήθηκε σύνδεση με το σύστημα ERP του Μουσείου για ενημέρωση των προϊόντων καθώς και των παραγγελιών. Επιπλέον, για την αγορά των εισιτηρίων πραγματοποιείται σύνδεση με το σύστημα διαχείρισης των εισιτηρίων.

Η ανάπτυξη του νέου ιστότοπου πραγματοποιήθηκε με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, εξασφαλίζοντας την σταθερότητα και την ασφάλεια του περιεχομένου σε συνδυασμό με εύκολη πλοήγηση και βελτιωμένη προσβασιμότητα σε όλες τις συσκευές.

Ο νέος ιστότοπος προσφέρει μια εντυπωσιακή παρουσίαση της συλλογής, περιλαμβάνοντας πλούσιο περιεχόμενο και διαδραστικές ενότητες για επιπλέον εμπειρία. Εκτός από εκτενή παρουσίαση εκθέσεων, συλλογών, εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιλαμβάνει περιεχόμενο όπως ιστορίες πίσω από τα εκθέματα, podcasts αρχαιολογίας και σύγχρονης τέχνης, εικονικές περιηγήσεις στις μόνιμες εκθέσεις και εφαρμογή ηχητικής ξενάγησης για φορητές συσκευές.

Η ανάπτυξη του νέου website αποτελεί παράδειγμα συνεργασίας που οδήγησε σε έναν ψηφιακό χώρο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στο κοινό γεφυρώνοντας το φυσικό με το ψηφιακό περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός των γραφικών έγινε από τους Bend Design. Το έργο υλοποιήθηκε με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΣΠΑ 2021-2027 και ο κύριος ανάδοχος ήταν η Uni Systems.